perjantai 19. elokuuta 2016

Mies näppäimissä: rakennusprojekti



Talo alkaa olla valmis; tänä kesänä on saatu ulkomaalaus tehtyä loppuun ja nurmikko kasvamaan. On tilinpäätöksen aika. Tämä on tarina talon rakentamisesta iloineen ja suruineen.
Ennen rakennusprojektiin ryhtymistä olimme hieman katselleet valmiita uudehkoja omakotitaloja. Olin kuullut erään kollegani sanovan, että rakennusprojektin viimeinen homma on sitten avioeropapereiden kirjoittaminen. Se kuulosti siltä, että talon rakentaminen tai jopa rakennuttaminen on hermoja ja parisuhdetta raastava projekti, josta ei ilman tappioita selviä. Tuosta pelottavasta kommentista huolimatta tuntui kuitenkin siltä, että kaikissa katsomissamme talovaihtoehdoissa oli jotain sellaista, mikä ei miellyttänyt silmää tai tarpeita muuten vain. Pikkuhiljaa kypsyi ajatus siitä, että ei muuta kuin härkää sarvista ja ihan uudesta talosta haaveilemaan.
Lähtökohdat eivät olleet rakennusprojektiin ehkä parhaimmat, meillä ei ollut mitään kokemusta rakentamisesta tai edes remontoinnista, joten kaikki oli oikeastaan uutta. Tonttiakaan ei oltu katsottu valmiiksi.

 TALOKAUPAT
Tavattuamme Siklan myyjän aloimme miettiä, minkälaista ratkaisua Sikla voisi meille tarjota meidän näköisestä talosta. Yksinkertaistettuna homma meni siten, että kerroimme myyjälle, minkälaisen talon haluaisimme ja myyjä laski meille tarjouksen siitä, kuinka paljon ko. talo maksaisi täysin valmiina. No hintahan ylitti budjettimme ja myyjän kanssa alkoi mietintö siitä, missä tehdään kompromisseja ja mitä rakennusvaiheita voisimme mahdollisesti tehdä itse. Ajattelin aluksi, että voisin ehkä rakentaa talon itse loppuun levyvalmiista talopaketista. Näin jälkeenpäinkin ajateltuna myyjä kertoi mielestäni rehellisesti ja avoimesti työvaiheista, mitä voisimme ehkä itse tehdä ja mitä ei kannata tehdä itse. Sisäseinien tasoitus on hyvä esimerkki; katsottuani vierestä ammattilaisen nauhoitusta, ruiskutasoitusta ja hiomista totesin olevani tyytyväinen, etten ottanut sitä omaksi hommakseni.
Ennen talokauppojen tekoa kerroin myyjälle, että minulle (ja varmaan monelle muullekin) on ensiarvoisen tärkeää, ettei rakentamisen yhteydessä tulisi suuria rahallisia yllätyksiä. Budjetti oli sen verran tiukka, että tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien eurojen yllätykset voisivat olla kohtalokkaita. Mielestäni Siklalla oli tähän erinomainen työkalu; myyjä teki kanssamme budjettiarvion, johon kirjattiin kaikki lupamaksuista maatöihin ja jätekustannuksiin. Budjettiarviolla saimme realistisen kuvan siitä, mitä tämä projekti oikeasti kaikkinensa maksaa. Olen kuullut tuttaviltani ja lukenut blogeista ja keskustelupalstoilta lukemattoman määrän tarinoita siitä, että ihmiset tekevät kaupat jonkunlaisesta talopaketista tietämättä kuitenkaan mitä kaikkea se sisältää ja mitä se ei sisällä. Itse talon lisäksi muita sivukuluja kertyy koko projektin aikana kuitenkin reilusti yli 10 000 euroa, on lupamaksut, liittymämaksut, tontin ostoon liittyvät kulut jne jne.. Jälleen jälkiviisaana on helppo todeta, että myyjä ymmärsi meitä ja teki kaikkensa yllätyksien välttämiseksi. Eikä niitä yllätyksiä sitten tullutkaan. Siklan kanssa tehty sopimus oli kyllä hyvinkin yksiselitteinen. Olen leikkisästi toisinaan kutsunut sitä rakennuttajan raamatuksi. Sieltä voi kätevästi tarkistaa, minkälainen suihku tai ulkoverhouspaneeli kuuluu sopimukseen. Väärin ymmärtämisen vaaraa ei yksinkertaisesti ole.
Budjettiarvioon saatiin viivan alle summa, jolla uskalsimme lähteä taloa rakentamaan.
Vertasin asiaa itselleni siihen, että olisin ottanut timpurin ja kilpailuttanut rautakaupat, joista olisin tavaran itse hakenut / tuottanut työmaalle. Rakentamisen edetessä tajusin olleeni viisas kun en ryhtynyt tällaiseen sirkukseen. Omakotitalon rakentamiseen menee tuhansia ja taas tuhansia osia ja työmaalla käy helpolla kymmenen eri alan ammattilaista rakentamassa oman osansa. Kokemattomalle rakennuttajalle se olisi kyllä ollut tekemätön paikka kilpailuttaa kaikki ja laskea riittääkö rahat. Oli tietyllä tavalla helppoa ja turvallista luottaa siihen, että meillä oli kaikki tulevat kulut huomioitu jo kaupantekovaiheessa.

TALON SUUNNITTELU
Siklatalojen suunnittelija Tomi ansaitsee kyllä tässä vaiheessa täyden tunnustuksen tekemästään työstä. Meillä oli vaimoni kanssa päässämme visioita siitä, miltä talon tulisi näyttää ja miten pohjaratkaisu rakentuu. Olimmepa tehneet Paintilla luonnoksenkin pohjaratkaisusta. Suunnittelija kyseli meiltä muutaman kysymyksen talosta ja alkoi piirtää sitä. Oikeastaan jo ensimmäisellä kerralla talo näytti juuri siltä kuin olimme sen ajatelleetkin näyttävän. Nykyaikaisista 3D -kuvista oli helppo katsella tulevaa kotia. Muistaakseni kävimme suunnittelijan luona vain kaksi kertaa ja homma oli rakentamista vaille valmis.
Meillä oli talon pohjaksi muutamia kriteereitä; 4 makuuhuonetta, iso yhtenäinen olohuone / keittiö, tilava kodinhoitohuone sekä tavallisen eteisen lisäksi arkieteinen. Nämä kaikki elementit saatiin sopimaan samaan taloon ja paketti oli valmis.
Suunnittelijan ammattitaidosta kertoo myös se, että hän osasi ottaa huomioon rakennusmääräykset ja ennen kaikkea paikalliset rakentamistapaohjeet, jotta rakennuslupa haluamallemme talolle heltiäisi.



RAKENNUSVAIHE
Ennen töiden aloitusta suomalainen byrokratia vaatii yhtä sun toista lippua ja lappua rakennusluvan tiimoilta. Halusimme tehdä tämänkin helpoksi ja annoimme Siklan hoitaa puolestamme paperisodan lupien suhteen. Niin me vain sitten odottelimme ja sieltähän se rakennuslupa tipahti postiluukusta ja työt alkoivat aikataulussaan huhtikuussa 2015.
Alkuvaiheessa oli mukava seurata töiden edistymistä kun joka ilta tontille ajaessa oli jotain uutta tapahtunut. Muistan elävästi tunteen kun ajoin eräänä loppukevään iltana tontille ja runko oli päivän aikana noussut kuin tyhjästä. Taloamme rakensi kaksi Siklan timpuria, samat timpurit olivat tehneet tutulleni talon ja hänen suosittelemana pyysin, josko voisin saada samat miehet rakentamaan meidänkin taloa. Se pyyntö ei mennyt hukkaan, huomasi kyllä että ne miehet eivät olleet ensimmäistä taloaan rakentamassa ja jälki oli sen mukaista.
Piharakennuksen osalta teimme siten, että otimme Siklalta tarvikepaketin ja rakensin autokatoksen ja varaston itse. Kaikki tarvittava puutavara yms. tuli Siklan kautta ja runko vieläpä valmiiksi määrämittaisena, joten piharakennuksen rakentaminen oli helppoa jopa minulle. Rehellinen ollakseni en sitä kuitenkaan ihan itse rakentanut vaan käytin härskisti hyväkseni lähipiirissä esiintyvää rakennustaitoa. Piharakennus nousi kuitenkin siinä sivussa kesälomaa odotellessa. Piharakennuksen itse rakentamisen osalta on huomioitava se, että en ennen tätä projektia omistanut juurikaan työkaluja. Olin kuitenkin jostain syystä ollut kaukaa viisas ja huomioinut heti alkuvaiheessa että itse rakentaessa täytyy olla sirkkeli, naulapyssy jne. ja sain tarvittavat työkalut ostettua ja osan lainattua ilman konkurssia.
Kesän edetessä talo edistyi täysin aikataulussaan eikä ongelmia ollut. Itse tein ennen sisähommia taloon terassin eikä sekään nyt niin kauhean vaikeaa ollut. Viimeistelyn jälki välillä häiritsee, mutta se ei taida häiritä muita kun rakentajaa itseään eli minua.


Syksyllä alkoivat työt sisällä ja niistäkin vaikeimmat tekivät Siklan ammattilaiset. Minulle jäi sisähommista lähinnä maalaus-, listoitus- ja kalustushommia. Jälkiviisaana olisin ehkä näistäkin vielä osan voinut antaa ammattilaisen tekemäksi, niin paljon itseäni välillä häiritsee hieman huonosti leikattu kattolistan jiiri.
Muutamia työvaiheita oli sellaisiakin, joita en alun perin ollut ajatellut itse tekeväni mutta päädyin kuitenkin tekemään. Talopakettiin kuului sauna lauteineen ja kiukaineen, mutta se ei miellyttänyt paremman puoliskon silmää ja pyysin saunafirmalta tarjousta haluamastamme saunasta. Hinta oli suolainen, joten päätin tarttua haasteeseen ja rakentaa saunan itse. Ilmoitin Siklalle, että haluan tehdä saunan itse ja niin he hyvittivät saunan hinnan pois sopimuksesta ja kävin itse ostamassa laudelautaa ja ei muuta kuin rakentamaan.




Ihan hyvä siitä tuli vaikka itse sanonkin. Rakennusprojektin edetessä itseluottamus rakentamisen suhteen oli jopa hieman kasvanut ja huomasin, ettei se rakentaminen ehkä sittenkään ole mitään rakettitiedettä.
Yhteistyö Siklan työmiesten kanssa sujui jouhevasti ja avoimella vuorovaikutuksella saimme sovittua, milloin mitäkin työvaihetta olisi hyvä tehdä ja sain untuvikkona jopa neuvoja muutamissa kiperissä tilanteissa.
Eipä taida sellaista rakennusprojektia olla, missä ei jotain ongelmia olisi. Sen verran monta liikkuvaa osaa talon rakentamiseen liittyy. Meidän osalta ainoat ongelmat tulivat oikeastaan LVI -puolella. Jonkunnäköinen tiedonkatkos LVI-suunnittelun ja kalustesuunnittelun puolella aiheutti sen, että astianpesukoneelle ei löytynytkään viemäriä ja vesijohtoa kun olisi pitänyt alkaa kalusteita asentamaan. Kalustesuunnittelussa ei oltu otettu huomioon sitä, että astianpesukonetta ei voi laittaa eri seinälle kun keittiön hanaa, koska sille eri seinälle ei oltu vedetty vettä ja viemäriä. Eikä me tietenkään oltu sitä itsekään huomattu ajatella. Muuttoon oli siinä vaiheessa enää muutamia viikkoja aikaa, joten kyllähän se ylimääräisiä sydämentykytyksiä aiheutti. Virheestä huolimatta täytyy kyllä kehua Siklan reagointia asiaan. Huomasin em. virheen myöhään illalla ja heti aamulla otin yhteyttä Siklan asiakaspäällikköön. Vain muutaman tunnin päästä hän soitti takaisin ratkaisuehdotus valmiina. Olimme ehdotettuun ratkaisuun tyytyväisiä ja saimme sovittua varsin kelvollisesta hyvityksestäkin. Eikä meillä astioita käsin tiskata vaan astianpesukone löysi paikkansa vallan mainiosti.
Muutamia muitakin virheitä rakentamisen aikana tuli, mutta kaikki hoidettiin sen verran asiallisesti, etten enää edes muista niitä. Virheet olivat kuitenkin varsin pieniä ja mielestäni täysin inhimillisiä. Esimerkkinä LVI-asentaja porasi kalustelevyyn reiän kiinnittäessään keittiön hanaa eikä itse huomannut sitä. Huomatessamme reiän ilmoitin työpäällikölle asiasta ja hän lupasi hoitaa asian. Uusi kalustelevy tuli ja asentaja kävi laittamassa sen paikoilleen.

 

Monet kanssarakentajat ovat olleet käärmeissään talofirmoille asiakaspalvelusta; viesteihin ei vastailla, puhelimeen ei vastata ja virheen sattuessa asiaa pyritään kaikin keinoin laittaa asiakkaan syyksi. Tätä ongelmaa ei Siklan kanssa kyllä ollut vaan yhteistyö sujui moitteettomasti. Yleensäkin reagointi pyyntöihin, palautteeseen, kyselyihin jne. tapahtui moitteettomasti.
Suuressa roolissa rakennusprojektin onnistumisen kannalta olivat myyjä, työpäällikkö ja asiakaspäällikkö. Myyjä piti lupauksensa ja kaikki saatiin juuri niin kuin sovittiin. Työpäällikkö piti huolen siitä, että homma työmaalla etenee ja asiakaspäällikkö huolehti ns. suurista linjoista. Näille herroille voi nostaa hattua projektin kunniallisesta läpiviennistä.



PIHATYÖT
Meidän tontti on haasteellinen suurten korkeuserojen vuoksi ja monet illat olemme miettineet, miten pihasta saisi yksinkertaisen hienon ja yhtä aikaa toimivan lapsiperheen tarpeisiin. Kone- ja vihertyö Haapa-Aho teki maatyöt Siklan kautta ja päätimme luottaa samaan firmaan myös pihatöiden osalta. Ammattimainen konekuski teki kyllä hyvää jälkeä ja pihasta saatiin todella hyvä. Piha ei tietenkään ole vielä valmis, vaikka siinä nurmikko jo kivasti kasvaakin. Muut istutukset, kivetykset jne saavat odottaa tuleviin kesiin.

LOPUKSI
Lokakuussa tulee vuosi kuluneeksi muutosta ja illalla terassilla istuskellessa ja auringonlaskua katsellessa ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Tästä tuli erittäin hyvä koti. Olen jo pari kertaa katsellut satoja raksaprojektin aikana otettuja kuvia ja jopa lämmöllä muistanut sitä aikaa. Voin muuten suositella ottamaan kuvia omasta projektista niin paljon kuin vaan ehtii, niitä on myöhemmin mukava katsella ja saattaapa niistä olla joskus jotain hyötyäkin.
Tiivistettynä meidän raksa-aika oli miettimistä, päättämistä, kompromisseja ja hieman tekemistä (joka sisälsi välillä paljonkin miettimistä). Vaikka en olisi naulannut ainoatakaan naulaa tai maalannut ainoatakaan seinää, olisimme vaimon kanssa silti joutuneet miettiä ja päättää ihan samat asiat kuin nytkin. Minkälainen lattia halutaan, minkä väriset seinät halutaan ja niin edelleen. Loppujen lopuksi päätettäviä asioita oli kymmeniä ellei enemmänkin, mutta mikäs sen mukavampaa ja jännittävämpää kun miettiä ja pohtia oman tulevan talon juttuja. Kompromisseista puheen ollen tuli kyllä todettua, ettei aina saa kaikkea mitä haluaa. Varsinkaan vaimo ei aina saa kaikkea mitä haluaa. :)
Omaa projektia suunnitellessa kannattaa olla realisti; mitä oikeasti ehdin ja muutenkin kykenen tekemään? Omalta kohdaltani voin todeta, etten olisi kaikista työvaiheista selvinnyt ilman ahkeria ja asiantuntevia apureita. Iso kiitos siitä heille.
Ennen rakentamisen aloittamista tunteet vaihtelivat innostuksesta pelkoon ja odotukseen, mutta nyt valmiissa kodissa istuskellessa mielen täyttää tyytyväisyys. Kaikkinensa noin vuoden projekti saatiin päätökseen ja lopputulos on mitä mainioin. Eikä tarvinnut niitä avioeropapereitakaan kirjoittaa.



4 kommenttia:

  1. Kirjoituksesi voisi olla minun kirjoittama vuoden tai kahden päästä, koska niin monet pienetkin yksityiskohdat täsmäävät meidän perheen suunnitelmiin. :) Kiitos hyvästä tekstistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Onnea suunnitelmien kanssa. Pitäkää niistä kiinni ja toteuttakaa toiveenne :)

      Poista
  2. mahtava tarina onnistumisesta! ja talo on niin kaunis sisältä ja päältä!

    VastaaPoista
  3. Tämä olikin mielenkiintoinen kirjoitus, kovasti kiitoksia jakamisesta. Meilläkin on nyt rakentaminen menossa, seuraavaksi alkaakin LVI-työt. On mukava nähdä, että kyllä se tästä edistyy. Auttaa myös, kun saa lukea muiden blogeja, ja huomata että kyllähän se urakka vielä joskus loppuu ja pääsee muuttamaan. https://www.vesijohtoliikelaitinen.com/lvi-huolto-ja-korjaustyot

    VastaaPoista

Jätä merkki vierailustasi sivuillani. Jokainen kommentti on tärkeä <3