maanantai 20. lokakuuta 2014

Keskosen myssy / Ohje

Anoppini on töissä keskosten teho-osastolla. Hän näytti minulle myssyä, jota käytetään keskosilla kenguruhoidossa. Myssyssä on kaulus joka lämmittää vauvan niskaa ja harteita vauvan ollessa kenguruhoidossa. Idea on tullut Tukholmasta ja on otettu käyttöön myös Turun sairaalassa.

Kenguruhoidolla tarkoitetaan ennenaikaisesti syntyneen vauvan hoitamista suunnitelmallisesti ja säännöllisesti vaippasiltaan ihokontaktissa äidin, isän tai muun perheen määrittelemän henkilön paljaalla rinnalla tukisidoksella tuettuna. -Thl
Kenguruhoito vähentää vauvakuolleisuutta, lyhentää ensimmäisen elinvuoden aikana tarvittavaa sairaalahoitoaikaa ja lieventää vauvojen infektioita. Tuore kolumbialaisvauvoilla tehty tutkimus osoitti, että kenguruhoito kannusti myös äitejä imettämään pienokaisiaan pitempään.  -Terveyskirjasto

Myssyjä on nyt keräilty sairaaloihin ympäri suomen ja luulen, että näillä on kuitenkin jatkuva tarve. Jos haluat helpottaa pienten keskosten oloa, niin laita lanka puikoille ja kudo pikkuruinen myssy.

Lankoja voit ostaa esim. Tokmannilta, josta löytyy monipuolisesti Novitan lankoja.
Otin myssyn ohjeen Garnstudion sivuilta, mutta muokkasin silmukkamäärät keskoselle sopivaan kokoon. Kauluksen ohjeen tein mallista.

Myssy
Puikot: nro 3
Lanka: esim. Novita Wool
Mielellään pehmeä lanka, joka sopii vauvojen neuleisiin, 
50g = 135m

LISÄYSVINKKI:
Lisää 1 s tekemällä 1 langankierto puikolle. Seuraavalla krs:lla langankierto neulotaan kiertäen oikein (eli neulo s takakautta), jottei muodostuisi reikää.
AINAOIKEINNEULE tasona:
Neulo kaikki kerrokset oikein. 

Neulotaan poikittain keskeltä takaa alkaen. Luo 22 s (jos on tiukka käsiala niin luo 24 s.)  puikoille nro 3. Neulo ainaoikeaa (ks. selitys yllä). Tee samalla oikeassa reunassa lisäykset ja vasemmassa reunassa kavennukset seuraavasti:
1. krs (= oikea puoli): 2 o, lisää 1 s (lue LISÄYSVINKKI yllä), neulo kunnes jäljellä on 4 s ja neulo 2 s oikein yhteen, neulo 2 o.
2. krs (= nurja puoli): Neulo oikeaa.
Toista näitä 2 krs:ta kunnes työn korkeus on 4 cm.
Tee nyt oikeassa reunassa kavennukset ja vasemmassa reunassa lisäykset seuraavasti:
1. krs (= oikea puoli): 1 o, nosta 1 s neulomatta, 1 o, vedä nostettu s neulotun yli, neulo kunnes jäljellä on 2 s, lisää 1 s, neulo 2 o.
2. krs (= nurja puoli): Neulo oikeaa.
Toista näitä 2 krs:ta kunnes työn korkeus on yht. 8 cm (eli neulo 4 cm lisää).
Neulo ainaoikeaa seuraavasti: Lisää oikeaan reunaan joka 4. krs 1 s ja kavenna vasemmassa reunassa joka 2. krs 1 s, kunnes työn korkeus on 12 cm (keskiedun keskimmäinen kärki).
Tee nyt kavennukset ja lisäykset seuraavasti: Kavenna oikeassa reunassa joka 4. krs 1 s ja lisää vasempaan reunaan joka 2. krs 1 s, kunnes työn korkeus on 16 cm.
Neulo ainaoikeaa seuraavasti: Kavenna vasemmassa reunassa joka 2. krs 1 s ja lisää oikeaan reunaan joka 2. krs 1 s, kunnes työn pituus on 20 cm.
 Kavenna sitten oikeassa reunassa joka 2. krs 1 s ja lisää vasempaan reunaan joka 2. krs 1 s, kunnes työn korkeus on 24 cm. Päätä s:t.

VIIMEISTELY:
Ompele myssyn yläosan kärjet yhteen reunat vastakkain pienin, siistein pistoin. Ompele luomis- ja päätösreuna yhteen keskeltä takaa.

Kaulus:
Poimi myssyn niskasta (oikean korvalapun kärjestä vasemman korvalapun kärkeen) 21s. Neulo 1 krs oikein nurjalta puolelta. Jatka neulomalla ainaoikeaa ja tee lisäykset joka toisella kierroksella seuraavasti: 
Oikea puoli: Neulo 2 o, lisää 1s, 2 o, lisää 1s, 13 o, lisää 1s, 2 o, lisää 1s, 2o.
 (Jokaisella oikean puolen kierroksella lisätään siis neljä silmukkaa, jotka nurjalla puolella neulotaan kiertäen oikein.)
Nurja puoli: neulo kaikki silmukat oikein
Oikea puoli: neulo 2 o, lisää 1s, 3 o, lisää 1s, 15o, lisää 1s, 3 o, lisää 1s, 2o.
Nurja puoli: neulo kaikki silmukat oikein
Oikea puoli: neulo 2 o, lisää 1s, 4 o, lisää 1s, 17o, lisää 1s, 4 o, lisää 1s, 2o.
Nurja puoli: neulo kaikki silmukat oikein
Oikea puoli: neulo 2 o, lisää 1s, 5 o, lisää 1s, 19o, lisää 1s, 5 o, lisää 1s, 2o.
Nurja puoli: neulo kaikki silmukat oikein

Jatka tähän tapaan. Eli reunoissa on aina kaksi silmukkaa ja lisäysten välissä oleva silmukkamäärä kasvaa aina yhdellä. Neulo kunnes kauluksen pituus on 10cm. Päättele. 

56 kommenttia:

 1. Oi ihana! Siskoni on keskonen ja tämä asia on lähellä minua :/ Koskettaa!! Ihana kun jaoit tämän ohjeen, toivottavasti ihmiset innostuu näitä tekemään!

  VastaaPoista
 2. Ihana idea!
  Olisiko merinovilla vielä parempi materiaali? Pehmeä, hengittävä, ei kutita. Tuo Wool on melko karheaa mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merinovilla on myös hyvä. Laitoinkin tuon vaan esimerkiksi. Itse tein jämälangasta, jonka olen jostain saanut ja jossa ei vyötettä tietenkään ollut. Ei siis mitään hajua mitä lankaa käytin. Mutta tosiaan tärkein on se, ettei lanka kutita.

   Poista
 3. Näitä on pakko kokeilla! Niin nopeita tehdäkkin, että eiköhän näitä muutaman kerkiä noin hyvään tarkoitukseen tikuttelemaan! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! Antamisen ilo on paras ilo :) Toivottavasti saadaan näitä reilusti kasaan.

   Poista
 4. Ihana myssy ihanaan tarkoitukseen, minäkin voisin kantaa korteni kekoon. <3

  VastaaPoista
 5. Minäkin voisin osallistua!<3 aika on kortilla, mut jokin työ on kuitenkin oltava kesken, eikä tämmösessä kauaa mene :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Osallistukaa ihmeessä:) kauaa ei todellakaan kestä tässä työssä.

   Poista
 6. Hei mikä sun instanimi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. venlasof:) tuosta oikeasta reunasta pitäisi päästä suoraan instgramiini. Jos olet puhelimella niin paina tuolta alhaalta "näytä internetversio"

   Poista
 7. Pitäähän se itsekkin tehä, niin hyvään tarkoitukseen menevät :)

  VastaaPoista
 8. Kannattaa huomioida myös allergiat, ja tehdä esim bambu silkki-sekoitelangasta joka on villaa pehmoisempaa ja taatusti ei allergisoi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Never say never - meidän lapsista 2/3 on silkille allergisia, toinen sennverran että silkin kosketuksesta kasvoalueelle seuraa sairaalakeikka. Mutta joo, ei ne vielä vauvana olleet. (vaikka koenkin ikuista syyllisyyttä tämän pahenman tapauksen käyttänästä ruskovilla-silkkumyssystä kun päätä kutitti niin paljon. Kutittiko silkki kuitein jo silloin vai kenties ne ruoka-aineallergiat? Sitä emme koskaan saa tietää...) - LeenaK

   Poista
 9. Voi, ihana idea ja suloinen on tuo myssy! Mielelläni osallistuisin näihin neuletalkoisiin, eiköhän sitä muutaman myssyn ehdi neuloa :)

  VastaaPoista
 10. Ihana idea!. Voisin äidilleni ja mummolleno vinkata :)

  VastaaPoista
 11. Omakin lapsi on viettänyt elämänsä ensipäiviä tuolla osastolla, joten kyllä tässä täytyy löytää aikaa ainakin yhden myssyn tekoon. Ihana juttu tämä ja muistot tulee mieleen <3

  VastaaPoista
 12. Ihana idea <3 Olen sijaisäiti keskosena syntyneelle vauvalle joka on jäänyt vaille sitä varhaista tarpeellista hoivaa ja hoivan puute todella näkyy lapsesta. Laitan kyllä heti myssyn puikoille, merinovilla lienee parasta kotona löytyvistä vaihtoehdoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merinovilla on erittäin hyvä tähän tarkoitukseen. Ei kutita, mutta lämmittää.

   Poista
 13. Ihana juttu ja idea. 3,5 kk etuajassa syntynyt poikamme on juurikin tällä osastolla tällä hetkellä, ja toivottavasti olemme piakkoin kengurussa testaamassa mallia. Jos sallinette, aloittaisin myssytalkoot omasta pojasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia pienokaisen päiviin! Pääsette varmasti testailemaan myssyjä :) ja kyllä sallimme, että aloitat oman pojan myssystä :)

   Poista
 14. Kiitos ohjeen jakaamisesta! Meillä on 16 viikkoa liian aikaisin syntynyt poika tyksin keskolassa, ja olen ihmetellyt myssy/viitta kädessä miten se tehdään. Nyt saan neuloa ihan oman meidän pikkuselle. Toivottavasti saattee monta myssyä kerättyä!

  Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Tyksissähän nämä ovat jo kovassa käytössä. Kiitos vain sinne ideasta :)

   Poista
 15. Ajattelin itsekin osallistua ja puikoilla on jo aloitus :) Ois mukava kuulla, kuinka paljon näitä lakkeja lopen ilmeistyi postilaatikkoon, joten pystyisitkö ilmoittamaan joulukuussa lukemaa? Jos näitä liikaa ilmestyy eikä sairaala kaikkia halua pitää niin nehän voisivat antaa joulukeskosille lahjan muistoksi/ lahjaksi (jos siis lakkeja tulee ihan yllinkyllin.) Itselläni on tarkoitus tehdä useampi lakki, hyvät ja vauvalle sopivat jämälangat menisivät nyt hyvään tarkoitukseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti ilmoitan montako saatiin kasaan. Tänään oli jo ensimmäinen tipahtanut postilaatikkoon, Jes!:) olen onnellinen, että teitä on näin monta mukana.

   Poista
  2. Onko acryl -langasta mahdollista kutoa?

   Poista
  3. Akryyli ei ole kovin hengittävää, ehkä en siksi tekisi siitä. Voi olla liian hiostava vauvan päässä. Mitä mieltä muut?

   Poista
 16. Hei Venla, päätin minäkin osallistua, kun äitini vinkkasi blogistasi (oli kuullut anopiltasi). :) T. Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu!! Ihana että saadaan näin monta osallistujaa mukaan. Sana kiertämään vain:)

   Poista
  2. Mukana myös. Omat kaikki normi aikaisia. Kaksi valmistumassa ja yksi valmis. Jos vielä ehtisi lisää tehdä.

   Poista
 17. Muistakaahan jotka näitä teette, et keskosilla usein on kanyyleitä päässä ja muita piuhoja mahdollisesti, joten jos näyttää että tulee ihan äärettömän pieni, niin sitä voi olla vaikea päähän saaha missä on ylimääräisiä juttuja muutenkin...ei ainkaan kovin kirraavia ja joustamattomia sais olla...Tuli vain mieleen :) Itsellä 2 lakkia valmiina odottamassa postii lähtöä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio. Lakin koko saa silti olla pienempi entä täysiaikaisen vastasyntyneen lakki. Nämä keskoset kun ovat niiiiin pikkuruisia:)

   Poista
 18. Osallistun ♡Omakin poika syntyi etuajoissa ja oli pieni, vaikka ei keskonen.

  VastaaPoista
 19. Aivan mahtava keräys. Kahden mahassa reilusti yli lasketun ajan viihtyneen lapsen äitinä minulla ei (onneksi) ole omakohtaista kokemusta keskosista, mutta sydän rinnassa pamppaillen olen ilman muuta mukana!

  VastaaPoista
 20. Laitoin viisi lakkia postiin. <3 ylläolevan anonyymin mainitsemia mahdollisia kanyyleja en osannut kyllä huomioida lakkeja tehdessäni, mutta jospa ne mahtuisi niiden pienten päihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiiii KIITOS! Ei haittaa ollenkaan vaikka myssyt ovat pikkuruisia, niin ovat vauvatkin <3

   Poista
  2. Hei, minun kaikki kolme täysiaikaisina sytynyt. Mukana, 3 valmista ja 4valmistumassa. Esikoiseni avustaa kutomisessa. Alpakasta ja villaista tulossa.
   Käyn postilaatikkoon puottamassa viikon loppuna tai alkuviikosta ��

   Poista
 21. Tuohan on kiva malli. Suurin osa neuleistani menee hyväntekeväisyyteen Ukrainaan ja Romaniaan. Asun Ruotsissa...saanko kääntää ohjeen ruotsin kiellle ? Tietenkin kerron mistä olen saannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai saat ja olisikin mahtavaa jos malli pääsisi kutojien käsiin myös Ruotsissa!:)

   Poista
 22. Onneksi tähän ohjeeseen törmäsin hooglen kautta. Lapsen lapseni syntyi kilon painoisena 1.6-17 hänelle tein ensin yhden ja nyt teen naistenklinikan vasta-syntyneiden teholle näitä. Ei ole siellä yhtään ja kaipailevat näitä. Iso kiitos loistavasta ohjeesta ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, joka jaksat tehdä näitä vastasyntyneille <3 Ohjetta saa vinkkailla myös tuttaville jotta myssyjä saataisiin mahdollisimman paljon eteenpäin :)

   Poista
  2. Ilolla ja sydämellä teen ❤ olen jakanut facen keskosille neuletöitä ryhmään ja jämälankaideoita ryhmään. Instassa vinkkasin myöskin, siellä ei vaan voi jakaa suoraan linkkiä😣

   Poista
  3. Onpa ihana malli! Työpaikallani esittelen tätä syyskauden alussa: saahan tällä mallilla tehdä myös Tampereen keskosille?

   Poista
  4. Tottakai saa tehdä :) On vain kiva, että malli on todettu hyväksi ja leviää ympäri suomen. Toivoisin myös, että ohjeen alkuperä muistettaisiin aina mainita.

   Poista
 23. Hei! Tulin todella iloiseksi, kun näin, että näitä huppuja on ruvettu joukolla tekemään. Kiitos sinulle ihan hirveästi, että olet kirjoittanut ohjeen. Alkuperäinen malli on minun tekemäni. Tein noita Tyksin keskolaan kymmeniä joitakin vuosia sitten, kun luin lehdestä lastenlääkärin toiveen, että joku tekisi keskosille lämmittäviä viittoja, jotka nimenomaan lämmittäisivät niskaa ja hartioita vauvan ollessa kenguruhoidossa. Kun mietin minkälaista viittaa rupeaisin tekemään, työtoveri keksi, että neuloisin valmiiseen myssymalliin viitan. Kokeilemalla löytyi sitten tuo malli, joka riittää harteille ja käsivarsillekin. Ensin tein viitoista liian pitkiä, mutta yksi äiti sanoi, että pitkän viitan kanssa tulee molemmille liian kuuma, äidille ja vauvalle. Löytyi sitten sopiva pituus, niin että hartiat peittyvät. Tulin eilen aivan hirmuisen onnelliseksi, kun minulle selvisi, että tämä malli leviää moneen paikkaan monien pienten vauvojen lämmikkeeksi. Aivan ihanaa! Kiitos ohjeesta ja sen levittämisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompa kiva kuulla, mistä tämä on saanut alkunsa :) Minä todellakin sain yhden myssyistäsi anopiltani, joka tuli Turusta joltain koulutusreissulta ja käytin sitä myssyä mallinani. Tällä ohjeella on saatu monet myssyt tehtyä ja keräyksiä on vähän väliä käynnissä. Kiitos sinulle!

   Poista

Jätä merkki vierailustasi sivuillani. Jokainen kommentti on tärkeä <3