torstai 14. elokuuta 2014

Tupsupipon ja nepparihuivin ohjeet


Tässä paljon kysytty ohje pipoon ja huiviin, jotka tein meidän tytöille aiemmin. Jos löytyy jotain ongelmakohtia niin kysykää ihmeessä :)
PIPO

Koko: n. 50cm
Lanka: Gronhoj Garn Carolina (50g = 140m)
Puikot: pyöröpuikot nro 2,5 ja nro 3 (40cm) sekä sukkapuikot nro 3

 Huomioithan, että pipo löystyy jonkin verran käytössä. Mikäli haluat isomman tai pienemmän koon niin lisää/vähennä silmukkamäärää niin, että se on jaollinen 8:lla.
Koko työ neulotaan suljettuna neuleena joka toinen kierros oikein ja joka toinen nurin.
Luo 96s pyöröpuikoille nro 2,5 ja neulo 3cm. Vaihda pyöröpuikkoihin nro 3 ja jatka neulomista kunnes työn korkeus on n.15cm ja olet viimeksi neulonut nurjan kierroksen. Aloita kavennukset. Kavenna tasavälein 8s. Toista tällaiset kavennukset joka 2. krs (eli jokaisella oikealla krs:lla) vielä 9 kertaa = 24 s. Neulo seuraavalla oikealla krs:lla kaikki s:t pareittain oikein yhteen. Neulo 1 krs nurin. Vedä lanka kaksi kertaa loppujen silmukoiden läpi ja päättele langanpäät hyvin. Suosittelen prässäämään pipon muotoonsa. Tee tupsu ja kiinnitä se tiukasti pipoon kiinni.  

HUIVI

 Koko: 1-4v
Lanka: Gronhoj Garn Carolina (50g = 140m)
Puikot: nro 3

Neulotaan tasona ainaoikein-neuleena.
Luo 3 s puikolle nro 3 ja neulo 2 krs ainaoikeaa, eli kaikki kierrokset oikein. Jatka neulomalla ainaoikeaa ja lisää SAMALLA jokaisen krs:n alussa 1 s, tekemällä reunasilmukan sisäpuolelle 1 langankierto. Seuraavalla krs:lla langankierto neulotaan kiertäen oikein, jottei muodostuisi reikää. Toista tällaiset lisäykset jokaisen krs:n alussa (eli sekä työn oikealta että nurjalta puolelta), kunnes työssä on 80s. Päättele työ. Ompele neulottavat nepparit kiinni lähelle reunoja.

Mikäli haluat isomman koon niin jatka silmukoiden lisäyksiä samalla tavalla, kunnes työ on sopivan kokoinen.

32 kommenttia:

 1. Kaunis setti :) Pitääkin laittaa ohje talteen.

  VastaaPoista
 2. Super-hienot! Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 3. Ihana setti! Pakko kokeilla itekki. Mistä olet ostanut ko. lankaa?

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta! Tämä on ihana ohje, jota tulen varmasti käyttämään. Olet kyllä taitava!

  VastaaPoista
 5. Paljonko pidät hintaa lasten koolla/aikusten kokosella pipolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän vielä ainakin hetken tauon tilausten vastaanottamisessa, jotta saisin omia ideoitani toteutettua. Kiitos kuitenkin mielenkiinnostasi. Ilmoitan kun olen jälleen valmis tilauksiin:)

   Poista
 6. Hei kiva, kun olet tehnyt näille ohjeen. Kiitti.
  Tulen toteuttamaan jossain vaiheessa tällaiset mukavana välipuhdetyönä. :)
  Lanka on erityisen ihanan näköistä ja väristä, onks jostain erikoisliikkeestä vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkaapa hyvä. Lankamaailmasta löysin tuota lankaa alesta:)

   Poista
 7. Ihanat pipo ja huivi! :) Minkä ikäiselle lapselle teit tällä pipo-ohjeella?

  VastaaPoista
 8. Moikka! Osaatko sanoa millä silmukkamäärällä kannattaisi lähteä pipon tekoa kokeilemaan 0-0,5 vuotiaalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeileppa vaikka 80 silmukalla. Näin äkkiseltään veikkaisin sen olevan aika lähellä:)

   Poista
  2. Meneeköhän kavennukset samalla kaavalla? Tai pitääkö niitä jotenkin muuttaa. Lisäksi mietin tuota korkeutta mitä neuloa ennen kavennusta. Oon aloitteleva neuloja joten vielä hiukan hakusessa :D

   Poista
  3. Kavennukset voit muuten tehdä samalla kaavalla, mutta voit aloittaa ne vaikka jo 13cm jälkeen. Eikä sinulla tule ihan noin montaa kavennuskierrosta :)

   Poista
 9. Moi! Yritin tehdä Novitan Nalle- langasta tuota huivia, mutta siitä tuli ihan hirmu pieni. Silloin kun siinä oli 50 silmukkaa se sopi ehkä nukelle. :D Vaikka siis Nallessa on n. sama puikko suositus. Osaatko sanoa onko se Nalle sitte oikeesti yhtään saman vahvuista kuin tuo käyttämäsi lanka. Kun ikinä en tuota sun käyttämää lankaa ole hyppysissäni pitänyt ja noviisi muutenkin olen kutomis asioissa. :D Kiitos ja viitsit auttaa! :) - Luna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nalle lanka on ainakin paljon jämäkämpää kun siinä on villaa seassa. Johtuisiko siitä. Se menee niin paljon tiiviimpään kuin tuo minun käyttämäni puuvillalanka. Mutta huivia voi tehdä millä langalla vain. Lisäilee reunasilmukoita vain niin kauan, että huivista tulee sopivan kokoinen :)

   Poista
 10. Hei! Kiitos ohjeesta, setti on todella kaunis kuten blogisi muutenkin. Onkohan huivin ohjeessa kuitenkin pikku typo silmukkamäärän kohdalla? Neuloin huivin paksummasta puuvillalangasta isommilla puikoilla, eikä se siltikään mene vielä 50 silmukan levyisenä edes puolivuotiaan kaulan ympärille. Äkkiseltään katsottuna kuvassasi huivin viimeisellä kerroksella näyttäisi olevan reippaasti yli 80 silmukkaa. -Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos vinkistäsi. Tarkistin asian ja korjasin silmukkamäärän ohjeeseen. En tiedä mitä olen taas ajatellut ohjetta kirjoittaessani:) itse kun sovitan aina suoraan meidän lasten kaulaan huivit samalla kun ne on puikoilla niin ei tule edes laskettua silmukkamääriä. Hyvä että joku on tarkkana:)

   Poista
 11. Aivan upean lahjakas olet. Kiitos, kun olet myös ohjeita laittanut. Noi työkuvat on tosi selkeät. :)

  VastaaPoista
 12. Hei, kiitos ihanasta ideasta. Jostain syystä en ymmärrä kavennusta. Saisinko rautalanka-version?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän selittää jotenkin tarkemmin:)

   Eli kun olet neulonut 15cm ja viimeinen kierros on ollut nurjaa aloitat kavennuskierroksen. Tällä kierroksella kavennetaan yhteensä 8s. Eli jos sinulla on pipossa 96s, neulo 10s oikein ja kavenna 2s oikein yhteen. Neulo 10s oikein ja 2s oikein yhteen ja toistat tätä yhteensä sen kahdeksan kertaa. Toista tällainen kavennuskierros joka 2. Kierros yhteensä 9 kertaa kunnes työssä on jäljellä enään 24s.

   Toivottavasti tästä oli apua :)

   Poista
  2. En ollut sit ainoa joka ei ymmärtänyt kavennusta 😃

   Poista
 13. Kaunis malli, mutta kommentit villalangalla tehdyistä sovelluksista pistivät miettimään miten voisi muokata Nallen tapaiselle langalle nuo mitat ettei tulisi nukelle pipo.. Eikä ole paikalla ketään sovitettavaa kun tulisi lahjaksi.

  VastaaPoista

Jätä merkki vierailustasi sivuillani. Jokainen kommentti on tärkeä <3