torstai 16. lokakuuta 2014

Mitä tästä pitäisi ajatella

Täällä oli jo aiemmin puhetta tuosta mallien kopioimisesta, että mitä voin tehdä omiin nimiin ja mitä ei. Itse olen sitä mieltä, että ehdottomasti mallin alkuperä pitää mainita teksteissä, varsinkin jos on toisen ohjeella tehty työ JA vaikka olisi ohje mitä on vähän muokkailtu, niin senkin voisi mainita.
Tänään sattui vastaan netissä tutunnäköinen työ..muistatteko virkkaamani popcorn maton?

no, katsokaapas tätä.

Onko ihan sattumaa?

Olen toki iloinen siitä, että ihmiset saavat täältä inspiraatioita..mutta mutta..en nyt oikein tiedä mitä ajattelen tällaisesta.
Toisaalta eihän Lämmin ilo ole edes virallinen yritys. Muistan erään tunnetun blogin, jolta oli varastettu "tuotemerkki" juuri sen takia, ettei hän ollut tehnyt siitä virallista. Kuka siis estää?
Mutta miten moraalin laita?


19 kommenttia:

 1. Huhu.. olisi kyllä kohteliasta mainita mallin alkuperä ja kysyä lupa noinkin julkiseen levitykseen.

  VastaaPoista
 2. Justiinsa... Samaa mieltä kuin yläpuolella oleva Ilosofia...

  VastaaPoista
 3. Jos sattumaa niin kovin pistää miettimään... harmillista!
  Mitäpä siinä häviääkään jos mainitsee jutussa, mistä idea on peräisin?
  Minäkin sinun matosta innostuneena aloin tekemään omaa (hieman omalla versiolla) ja jos se onnistuu, päätyy se blogiinikin. Mutta tulen ilman muuta kertomaan, mistä noin kauniin maton ohjeen olen bongannut! Eikä se ole minulta pois :)

  VastaaPoista
 4. Tuohan ei ole uusi juttu, että esim isot käsityölehdet kopioivat omikseen muiden ohjeita, valitettavasti mainitsematta alkuperää. Mutta koska noinkin isosta lehdestä on kyse, ottaisin kyllä yhteyttä ja käskisin mainita siinä sinun blogin linkin siihen kirjoitukseen, missä olet tuon tehnyt varsinkin siis jos kerta on omalla mallillasi tehty. Törkeää toimintaa lehdeltä tuommoinen :/ Ymmärtäisin paremmin jos joku tavallinen ihminen olisi mallin kopioinut, mutta että ihan iso lehti.

  VastaaPoista
 5. Mainitsen sen verran, että kotivinkin sivuilla oleva ohje ei ole sama kuin omani. Mutta kuten huomata saattaa, yhdennäköisyys on suuri. Mikäli tämä on vain sattumaa, niin aika hauska juttu.

  VastaaPoista
 6. Mulla tuli heti mieleen sun matto ja ohje, kun näin tän lehden! Melkonen yhteensattuma, jos se nyt sitä (toivottavasti) on! :o

  VastaaPoista
 7. Ei jumalauta, vielä Sanna Vatasen tekemä ohje tuo Kotivinkissä, oon aina fanittanut sitä tyyppiä ihan hulluna! Nyt meni kyllä maku ja kaikki arvostus, hyi hitto että mua inhottaa tuommonen kun ammattilaiset pöllii blogeista ideat. On ollut kässälehdessäkin ainakin kolme tapausta missä on ihan selkeästi otettu kässäblogista se idea. Itsekin koen joutuneeni tällaisen uhriksi, laitoin palautetta mutta tietenkin kiistivät kaiken. Ymmärrän toki että moni ihminen ihan oikeasti voi keksiä tismalleen saman asian omana ideanaan kuin joku toinenkin mutta kun näitä sattuu niin usein ja aina nimenomaan näin päin että joku lehtitalo tienaa harrastelijoiden ideoita pöllimällä niin kyllä rupeaa vituttaan. Kun moni varmasti antaisi ilmaiseksikin ohjeensa lehdelle jos vaan kysyisivät mutta kun ei! Ei mitään moraalia!

  VastaaPoista
 8. Tuo sinun mattosi on paljon kauniimpi!!

  VastaaPoista
 9. pakko kans kommentoida! vaikka kyseessä ei olekkaan täysin sama malli, tuli siitä heti mieleen sun tekemä matto. olin nimittäin aikasemmin nähnyt mattosi blogissa ja eilen huomasin facebookissa jonkun linkanneen kotivinkin maton ohjeen ja luulin heti kyseistä mattoa samaksi kuin sinun.. onpa inhottavaa koska tuotakaan ei pysty millään todistamaan :/ mutta ei sillä, sun matto on paljon kivempi ��!

  VastaaPoista
 10. KIITOS kaikille ymmärtäneille!! Kiivastuksissani postasin tämän koko jutun ja odottelin kommentteja tyyliin "etköhän sinä Venla taas vähän ylireagoi, kyllähän näin voi tehdä" :D mutta ilmeisesti en vain ole kuvitellut kaikkea sillä muutkin ovat huomanneet saman. Olen ollut yhteydeassä kyseiseen lehteen, mutta vastausta en ole vielä saanut. Katsotaan mitä he ovat mieltä.

  VastaaPoista
 11. Hei kaikille! Haluan tähdentää sen verran, että Suomen Lanka Oy ei ole ollut tässä asiassa osallisena muuten kuin lankasponsorin ominaisuudessa. Eli me emme ole kopioineet ketään, emmekä tee niin myöskään jatkossa. Kukaanhan meitä ei ole syyttänytkään, mutta halusin vielä varmistaa ettei ihmisille tule meistä vääränlaisia mielikuvia. Kiitos ja hyvää jatkoa :) Terveisin Maukka Suomen Langalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei syytä huoleen, en usko että kukaan on teitä tässä syyttänyt :) kiitos täsmennyksestä Ja hyvää syksyä myös teille!

   Poista
 12. No huh huh, aika törkeä kyllä.. Ois ny ees nimen vaihtanu.

  VastaaPoista
 13. Eikä! Todella inhottavaa! :( Kurjaa siun kannalta, todella harmillista! Ymmärrän täysin siun harmituksen ja se on aiheellinen.

  VastaaPoista
 14. Tuohan esittelee mattomalli lähes samoilla sanoilla kun sinä omassa ohjeessas. Ärsyttävää, rattastaa sun idealla!

  VastaaPoista
 15. Jos ohje on eri, niin tekijänoikeutta ei käsittääkseni ole loukattu. Kyse onkin moraalista. Ammattilaisen en olisi uskonut sortuvan kopioimaan näin räikeästi toisen ideaa nimeä myöten. Eri asia olisi ollut, jos Vatanen olisi jatkotajalostanut ideaa, tehnyt vaikka laukun samalla tekniikalla. Mielenkiinnolla odotan vastausta lehdeltä ja toivottavasti myös tekijältä.

  VastaaPoista
 16. Voisitte ihmetellä tätä myös lehden nettisivuilla julkaistun matto-ohjeen kommenttikentässä sekä lehden fb-sivuilla julkaistun maton kuvan kommenttikentässä. Saisitte aiankin hiukan julkisuutta ihmettelylle. Jospa vaikka lehti ja tekijäkin kiinnostuisivat viimeistään sitten vastaamaan?

  VastaaPoista
 17. Tervehdys Kotivinkistä! Kyse on todellakin sattumasta. Harmillisesti, näin joskus tapahtuu, kun tietyt asiat ja trendit pyörivät ilmassa. Sain juuri ohjeen meille tehneen Sanna Vatasen langan päähän, hänkin oli äimistynyt (tutustui muuten nyt blogiisi ensimmäistä kertaa:). Sannan maton ohje ei ole tismalleen sama ja se perustuu hänen vuonna 2011 virkkaamaan koetilkkuun, joka liittyi silloiseen kirjaprojektiin. Sanna on tarkka ohjeidensa omaperäisyydestä eikä olisi esittänyt Kotivinkille tai minnekään muuallekaan pientä pyöreää popcorn-tekniikalla virkattua mattoa, jos olisi siihen aiemmin törmännyt muualla. Pahoittelemme molemmat tätä mielipahaa aiheuttanutta yhteensattumaa!
  ystävällisin terveisin: Johanna Falck, Kotivinkin päätoimittaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta. Mukava saada selvyys tähän asiaan, mikä näköjään minun lisäkseni on muitakin ihmetyttänyt. Tässä tapauksessa tämä on kyllä uskomaton sattuma:D meiltä taitaa löytyä paljon samaa Sanna Vatasen kanssa:) Pahoittelut teille tästä hässäkästä ja Hyvää syksyn jatkoa!

   Poista

Jätä merkki vierailustasi sivuillani. Jokainen kommentti on tärkeä <3