perjantai 25. huhtikuuta 2014

Siksak-pipon ohje, olkaa hyvä :)


Malli: Siksak-pipo
Päänympärys: n. 52/53 - 54/55 - 55/56 cm
Lanka: kahta eriväristä lankaa. Itse olen käyttänyt Novitan Bambu-lankaa (50g = 133m) , sekä Dropsin Cotton light-lankaa (50g=105m)
Huomaa, että nurjalla puolella kulkevat langat tekevät piposta "kaksinkertaisen". Mikäli haluat kevätpipon niin suosittelen käyttämään puuvillalankoja villalankojen sijaan.
Puikot: pyöröpuikot (40cm) nro 3 ja 4, sukkapuikot nro 4

Luo 88-96-104 s pyöröpuikoille nro 3. Neulo 4 cm 2 o/2 n -joustinneuletta. Vaihda pyöröpuikkoon nro 4 ja neulo jatkossa sileää neuletta. Neulo 4s A-värillä ja 4s B-värillä. Toista koko kierroksen loppuun. Siirrä seuraavilla 8 kierroksella raitoja aina yhden silmukan verran vasemmalle. Tämän jälkeen siirrä raitoja 8 kertaa oikealle. Toista tätä kuviota kunnes työn pituus on 16-17-18cm.

Aloita kavennukset. Neulo kavennuskierroksillakin aina raidat yhden silmukan verran oikealle/vasemmalle! Vaihda pyöröpuikko sukkapuikkoihin nro 4. Kavenna jokaisen raidan kaksi keskimmäistä silmukkaa 2o yhteen. Neulo 4 krs ilman kavennuksia. Sen jälkeen neulo 1s o ja 2o yhteen. Neulo 2 krs. Neulo seuraavalla kierroksella silmukat väreittäin 2o yhteen. Katkaise toinen lanka ja ompele viimeinen kierros pelkästään toisella langalla kaikki silmukat 2o yhteen. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Päättele langat.


Mikäli huomaat ohjeessa jotain mikä mättää, niin toivon että ilmoitat siitä minulle. En koe itseäni kovinkaan hyväksi näiden ohjeiden tekemisessä :) Niin vaikea laittaa ajatuksia kirjalliseen muotoon :D
29 kommenttia:

 1. Just ajattelin itsekin tehdä tämmöisen pipon, langatkin on jo varattu :) Mitä lankaa oot käyttänyt? Varmaan se paksuus on oleellista tuossa ohjeessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein viimeksi novitan bambu-langasta. Siinä on sopiva paksuus. Eli lanka joka on tarkotettu 3 1/2 puikoille sopii hyvin tähän tarkotukseen:)

   Poista
 2. Aivan mahtava! Ohje talteen ja kummitädille sitä kiikuttamaan, itsehän en osaa neuloa yhtään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän ei pitäisi olla vaikea ohje aloittelijoillekaan. Rohkeasti vain kokeilemaan:)

   Poista
 3. Niin ohjeessa olisi hyvä olla mitä lankaa on käyttänyt ja sitten lisätä se mitä vyötteessä lukee että kuinka monta metriä on per 50 tai 100g, itse käytän sitä aina vertailuun että mikä muu lankalaatu voisi käydä. Itsellä sattuu olemaan Novitan bambua joten voin tsekata mikä se on mutta jos ei olisi niin kynnys etsiä ko tieto kasvaa ja saattaa jäädä hyvä ohje käyttämättä! Mutta hieno pipo, laitan to do listalleni, kiitos paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä vinkistä! Lisäsin heti tuon tiedon tuonne alkuun:) Itse olen katsonut ohjeesta aina vain puikkokoon ja valinnut sen mukaan langan:)

   Poista
  2. Ollos hyvä! Jotkut käyttää näitä hienoja määritelmiä kuin fingering weight, aran, worsted jne mutta mulle ei ole auennut oikein että mitä ne eksaktisti tarkoittaa. Oon ehkä tällainen numeroiden kautta asioita ymmärtävä ihminen. Koen esim käsityöt hyvinkin matemaattisena asiana ja mulle nimenomaan langan paksuus versus puikkokoko välittyy parhaiten sillä että kuinka monta metriä sitä on 100 grammassa, ja tämä tieto löytyy aina joka vyötteestä kuitenkin. Pelkkä puikkokoko ei sen takia riitä että jokaisella on oma käsiala ja tiheys, itsellä melko väljä joten en yleensä tee ohjeen mukaisilla puikoilla vaan nimenomaan langan paksuudesta arvioin omaan käsialaan sopivat puikot. Ja senkin teen kokemuksen antamalla mutu-tuntumalla sillä kuulun valitettavasti niihin jotka eivät koskaan tee mallitilkkuja... ;) Hirveen vaikea muuten päättää mitkä värit valitsisin tuohon kun musta-valkoinen on todella hieno mutta ei vaan yhtään mun juttu kun valkoinen ei sovi mulle niin yhtään! :D

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta! Jos vaikka ensi syksyksi saisi neulottua tytöille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkaapa hyvä:) tämä on mukavan nopeasti valmis sileän neuleen ansiosta:)

   Poista
 5. Pitää laittaa to do-listalle :)

  VastaaPoista
 6. Pinterestistä löysin tänne! Ihana pipo, kiitos ohjeesta! Ehkä joku päivä innostun tekemään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että löysit! Ja kiitos muistutuksesta liittyä pinterestiin:D hieman on outo vielä koko paikka, mutta kovin koukuttavalta vaikuttaa.

   Poista
 7. Oi ihana pipo ja kiitos ohjeesta! Tämä menee ehdottomasti to do-listalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkaapa hyvä, Kiva kuulla, että näin moni innostuu ohjeesta:)

   Poista
 8. Kiitos ohjeesta! Olenki näitä tehnyt usiamman kappaleen, haluaisinki nyt kysyä, voinko linkittää omassa blogissani tämän ohjeen?:)

  VastaaPoista
 9. Ihana pipo ja kiitos ohjeesta!
  Aloin heti työstämään. Mutta ihan noviisina törmäsin "ongelmaan". Mun matematiikkapää/logiikkapää pettää pahemman kerran siinä vaihtokohdassa kun siksak vaihtuu toiseen suuntaan. Eli silmukoita siirrellään oikealle. En saa kuviota tasaantumaan, osaatko sanoa missä teen väärin? Yrityksen erehdyksen kautta nyt tahkotaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tarkoitat kierroksen vaihtumiskohtaa niin siellä ei mene ihan tasan. Välillä voi olla kolme silmukkaa ja välillä viis. älä anna sen häiritä:) Valmiissa pipossa sitä tuskin huomaa.

   Poista
 10. Selvä, kiitos! Silleen se siellä heittelekin ja minä piirsin jo kaavioita ja rasteja ruutupaperille. Mieskin jo alkoi opettaa miten kudotaan ;) tästä se taas lähtee.

  VastaaPoista
 11. Kiitoksia hyvästä ohjeesta! Ihanan nopea tehdä! =D

  VastaaPoista
 12. Ihana ohje ja helppo neuloa! Saanko linkata ohjeen blogiini? :)

  VastaaPoista
 13. Piti tulla vielä sanomaan kiitokset ohjeesta. Juuri sain pipon pääteltyä, tupsu vielä puuttuu. Tää ohje jää kirjanmerkkeihin myöhempääkin käyttöä varten!:)

  VastaaPoista

Jätä merkki vierailustasi sivuillani. Jokainen kommentti on tärkeä <3